Kasvupaikka ja -alusta

Pensasmustikka viihtyy suojaisella ja aurinkoisella kasvupaikalla. Hallanarkoja paikkoja tulee välttää, sillä mustikan kukinta ja hedelmöittyminen ovat arkoja yöpakkasille. Maaperän tulisi olla ilmavaa ja vettä läpäisevää, jäykässä savimaassa mustikka ei viihdy. Mustikka menestyy kevyessä, humuspitoisessa hietamaassa. Vettäläpäisevän maan on oltava erityisen hapan, joka saavutetaan lisäämällä maahan kalkitsematonta turvetta.

Pensasmustikan kasvualustan pH:n on oltava alle 5,5 ja kosteuden tasainen, jotta marjakasvi menestyisi. Liiallisen kuivuuden huomaa marjojen koosta sekä pidempinä aurinkoisina jaksoina pensasmustikan lehdet punertuvat ja varisevat. Pensasmustikan kastelu hoidetaankin tihku-kasteluna suoraan taimen juurelle. Täten varmistetaan rittävä kosteuden ja ravinteiden saanti.

Pensasmustikkaviljelmää ei kannata perustaa rikkaruohoiselle maalle, vaan sitä ennen epämieluisat kasvit on tuhottava. Pensasmustikan lisääminen on vaativaa, ja se kannattaakin tehdä mieluummin taimistoissa tai solukkolisäyslaboratoriossa. Pensasmustikkaa voidaan lisätä pistokkaista ja solukkolisäyksellä.