Reseptit

Ohessa muutamia maukkaita tyrnituotereseptejä.

Tyrnimarinadi
  • ½ dl öljyä
  • ¾ dl tyrnimehua
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 2 tl timjamia
Sekoita öljyn joukkoon tyrnimehu, soijakastike ja timjami. Sopii mainiosti lihan ja broilerin marinointiin.

Valkosipulinen tyrnimarinadi
  • ½ dl öljyä
  • ¾ dl tyrnimehua
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 tl pippurirouhetta
  • 2 tl viherpippuria rouheena
  • ½ tl paprikajauhetta
  • ½ tl chilijauhetta
  • 1 tl suolaa
Sekoita öljyn joukkoon puserretut valkosipulinkynnet ja muut mausteet. Sopii hyvin lihan marinointiin.

Broileria tyrnikastikkeessa
  • 4 kpl marinoituja broilerinpaloja
  • 1 dl kermaa
  • ½ dl tyrnimehua
Laita broilerinpalat uunipannulle ja paista noin 30 minuuttia 200 °C. Sekoita kerma ja tyrnimehu ja valele broilerinpaloja liemellä muutamia kertoja, jatka paistamista noin 20 min.Tarjoa riisin ja salaatin kera. 

Tyrni-lohinyytit
  • 500 g lohifilettä
  • 50 g tyrnijauhetta
  • suolaa
  • kalamaustetta
  • 150 g punaleima-emmentalviipaleita
  • 6 dl perunalohkoja
  • 4 dl porkkanapaloja
  • 2 kpl sipulia
  • rypsiöljyä
  • 200 g luutonta savukylkeä viipaleina
  • valkosipulin kynsiä
Leikkaa lohifilee neljään annospalaan. Mausta tyrnijauheella ja suola-mauste seoksella. Kuori perunat, porkkanat ja sipulit sekä valkosipulit. Pyörittele juurekset ja sipulit öljy-mausteseoksessa. Laita leivinpaperille alimmaiseksi juusto, sen päälle juurekset, lohipala ja päällimmäiseksi savukylki. Sulje nyytti ja kiedo se vielä tiiviisti folioon. Kypsennä uunissa, grillissä tai hiilloksella reilu tunti.  

Tyrni-jogurttikakku

Pohja:
  • 165 g kaurakeksejä
  • 50 g sulatettua voita/margariinia
Täyte:
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl maustamatonta jogurttia
  • 1 dl laimentamatonta tyrnimehua
  • 1½ dl sokeria
  • 6 liivatelehteä
  • 1 rkl vettä
Kiille:
  • 1 dl tyrnimehua
  • 1 dl vettä
  • 1 dl hyytelösokeria
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Murenna kaurakeksit karkeaksi. Lisää sulatettu rasva. Painele kaurakeksimassa irtopohjavuoan pohjalle.Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää jogurtti, tyrnimehu ja sokeri. Puserra vesi pois liivatelehdistä. Kuumenna 1 rkl vettä kattilassa ja sulata liivatelehdet. Jäähdytä seosta hetki (2min). Lisää hieman jäähtynyt liivateseos varovasti kerma-jogurttiseokseen. Kaada seos varovasti keksipohjan pinnalle ja anna hyytyä jääkaapissa.Kun kakku on alkanut hyytyä, noin 3 tuntia, valmista kiille. Kuumenna tyrnimehu-vesi -seosta kattilassa. Lisää kiehuvaan nesteeseen hyytelösokeri. Anna jäähtyä muutama minuutti ja kaada kiille varovasti kakun pinnalle.Anna hyytyä yön yli.  

Tyrni-vaniljatorttu

Pohja:
  • 1 paketti Dominokeksejä
  • 50 g voita
Hyytelö:
  • 1½ dl tyrnimehua
  • 1 rkl tyrnilikööriä
  • 1½ dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl vispautuvaa vaniljakastiketta
  • 4 kpl liivatelehteä
Sekoita voisula ja keksinmurut. Leikkaa leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle, johon painelet keksiseoksen. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Vaahdota vaniljakastike. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä noin 5 min. Kuumenna ½ dl tyrnimehua ja sulata siihen puristetut liivatteet. Yhdistä vaahdot, liivateseos, tyrnilikööri ja loppu tyrnimehu (maistele). Kaada seos vuokaan anna hyytyä seuraavaan päivään. Koristele tyrnimarjoilla.

Tyrnijuustotorttu
  • paketti keksejä
  • pari ruokalusikallista voita tai margariinia
  • 2 munaa
  • 2 dl kermaa
  • yksi paketti tuorejuustoa (esim. Philadelphia, Hovi)
  • 150 g sokeria
  • 1 dl tyrnimehua
Vuoraa keskikokoinen vuoka leivinpaperilla, tasoita pohjalle murennetut keksit joihin voi on sulatettu. Valkuaiset ja kerma vatkataan. Sekoitetaan sokerit, keltuaiset, tyrnimehu ja juusto ja lisätään ne valkuais- ja kermavaahtoon. Kaada taikina vuokaan keksipohjan päälle ja pidä jääkaapissa tai pakasta ennen tarjoilua.

Tyrnisilakkarullat
  • 500 g silakkafileitä
  • 2 tl suolaa
  • ½ tl valkopippuria
  • tilliä hienonnettuna
Liemi:
  • 1½ dl tyrnimehua
  • 1½ dl vettä
  • 3 rkl sokeria
  • 6 neilikkaa
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 sipuli
Aseta silakkafileet työlaudalle nahkapuoli alaspäin ja ripottele suolaa, valkopippuria sekä tilliä jokaiselle fileelle. Kääri fileet rullalle ja pane ne vuokaan. Sekoita tyrnimehu, vesi ja sokeri. Kaada liemi silakkarullien päälle, lisää mausteet ja sipuli hienonnettuna. Kypsennä 200 asteisessa uunissa 20 minuuttia. Jäähdytä kalat keitinliemessään.

Tyrnijäädyke
  • 2 munaa
  • 1 dl tomusokeria
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 tl aitoa vaniljasokeria
  • 1 dl tyrnituoremehua
  • 1 dl tyrnilikööriä
  • ½ l mansikoita
Vaahdota munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi. Sekoita munavaahtoon tyrnimehu, likööri ja lopuksi kermavaahto kevyesti käännellen. Kaada seos torvelliseen kakkuvuokaan ja nosta foliolla peitettynä pakastimeen jäätymään.Soseuta mansikat teholeikkurissa tai tehosekoittimessa. Kasta jäädykevuoka kuumaan veteen ja kumoa jäädyke laakealle vadille. Valuta päälle mansikkakastike tai tarjoa se erikseen. 

Pellillinen tyrnipiirakkaa

Pohja:
  • 3 munaa
  • 2 dl sokeria
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl leseitä
  • 1 dl sulatettua voita
  • 2 dl maitoa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • vaniljasokeria ja kanelia maun mukaan
Täyte:
  • 4 omenaa kuutioina
  • 3 dl tyrnimurskaa, josta siemenet siivilöity (tai 100 g kuivattua tyrniä)
  • 1½ dl sokeria
Munat ja sokeri vaahdotetaan. Kuivat aineet sekoitetaan ja lisätään muna-sokerivaahtoon vähitellen maidon ja rasvan kanssa. Taikina levitetään pellille leivinpaperin päälle. Täytteen aineet sekoitetaan ja lisätään pohjan päälle. Mikäli haluat muruja pinnalle, nypi desilitra margariinia, jauhoja, kauraleseitä ja sokeria muruksi ja ripottele piirakan pinnalle. 

Marenkikakku tyrnikastikkeella

Marengit:
  • 6 valkuaista
  • 3 dl sokeria
  • 2 tl kanelia
  • 2 dl kuohukermaa, sokeria
  • 2 dl sokeroitua tyrnisosetta
Vatkaa valkuaiset, sokeri ja kaneli kovaksi vaahdoksi. Levitä tai pursota seos leivinpaperille kolmeksi pyöreäksi ja litteäksi kakuksi. Paista marenkipohjia 75oC uunissa noin kaksi tuntia. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta vaahto sokerilla. Pane yksi marenki tarjoiluvadille ja levitä sille puolet kermasta. Nosta päälle toinen marenki ja levitä sille loput kermasta. Nosta päälle kolmas marenki. Pane kylmään ja valuta tyrnisose kakulle juuri ennen tarjoilua.

Tyrnirahka
  • 1 prk maitorahkaa
  • 3 dl maustamatonta
  • jogurttia
  • ½ dl tyrnitäysmehua
  • ½ dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
Vatkaa rahka ja jogurtti hyvin sekaisin. Sekoita joukkoon muut aineet. Halutessasi voit laittaa joukkoon myös hedelmälohkoja. Tarjoa ystäville kinuskikastikkeen kera hyvän aterian jälkiruokana.

Tyrnikiisseli
  • 2½ - 3 dl sokeria
  • 1 l vettä
  • 5 rkl perunajauhoja
  • 4-5 dl tyrnimehua
Kiehauta vesi ja sokeri, lisää vesitilkkaan lisätyt perunajauhot. Kiehauta, lisää tyrnimehu ja ripottele vähän sokeria pinnalle että kiisselin pinta pysyy kauniina. Tarjoa kylmänä. 

Tyrnivispipuuro
  • 1 l vettä
  • 2 dl tyrnimehua
  • 2 dl mannasuurimoita
  • ½ tl suolaa
  • 1½ dl sokeria
Kuumenna vesi ja tyrnimehu, lisää mannasuurimot. Keitä 15 min. Jäähdytä, lisää suola ja sokeri ja vatkaa kuohkeaksi. 

Tyrnipirtelö
  • 6 rkl tyrnimehua
  • vähän hunajaa
  • appelsiinin ja ½ sitruunan mehu
  • vaniliinisokeria
  • ½ l maitoa
  • ¼ litra vaniljajäätelöä
Sekoita kulhossa mehut, hunaja ja vaniliinisokeri. Lisää jäätelö paloina ja vatkaa hyvin esim. sauva-sekoittimella. Lisää maito ja vatkaa tasaiseksi. Tyrnidrinkki Sekoita yksi osa tyrnimehua, yksi osa makeaa likööriä ja yksi osa kirkasta alkoholia esim. vodkaa. Lisää maun mukaan virvoitusjuomaa sekaan ja tarjoile kylmänä.


Tyrnijuoma
  • 1 l vettä
  • 2 dl tyrnimehua
  • ½ l spriteä tai muuta sitruuna limsaa
  • 2 rkl sokeria
Sekoita nämä keskenään. 

Tyrnimarjakastike
  • 2 dl tyrnimehua
  • 1 dl sokeria
  • 3 dl kanalientä
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1 rkl maissijauhoja suurustamiseen
Sulata sokeri, lisää mehu ja liemi. Keitä kymmenkunta minuuttia ja lisää maissijauhot valkoviinitilkkaan sekoitettuna. Sekoita hyvin.

Vaniljainen tyrnikastike
  • 5 dl maitoa
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl vaniliinisokeria
  • 2 keltuaista
  • 2 rkl perunajauhoja
  • vajaa desilitra tyrnimehua
Kaada kattilan pohjalle perunajauhot, sokeri ja munankeltuaiset. Kuumenna ja sekoittele. Kun seos saavuttaa kiehumispisteen, poista hellalla ja jäähdytä. Lisää vaniliinisokeri ja tyrnimehu ja sekoita.

Tyrnileipä

Taikina:
  • 4 dl kädenlämpöistä vettä
  • 1 dl tyrnimehua
  • ½ palaa hiivaa
  • ½ dl hunajaa
  • ½ dl leivontasiirappia
  • 1½ tl suolaa
  • 13 - 14 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
  • 30 g voita
  • ¼ dl tyrnimehua
Liuota kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva, hunaja, siirappi ja suola. Alusta taikina jauhoilla kiinteäksi. Kohota kaksinkertaiseksi ja leivo taikinasta 3 - 4 pitkänomaista leipää.Anna kohota liinan alla. Pistele leivät haarukalla ja paista kypsiksi 200 asteessa 20 - 25 minuuttia. Voitele kypsät, vielä kuumat leivät voin ja tyrnimehun seoksella, jotta leipiin tulee kaunis kiiltävä pinta.

Tyrnikermahyytelö
  • 1½ dl tyrnimehua
  • 1½ dl sokeria
  • 2 munaa
  • 2 dl kermaa
  • 2 - 3 liivatelehteä
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Vaahdota myös kerma. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin kymmenisen minuuttia. Kuumenna 0,5 dl tyrnimehua ja sulata siihen liivatelehdet. Yhdistä vaahdot ja liivateseos. Kaada seos kulhoon ja anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.Huom! Jos teet kumottavan hyytelön, käytä siihen 4 - 5 liivatelehteä.