Tyrni on vitamiinipitoinen terveyspommi

Tyrni on erittäin vitamiinipitoinen, entisaikojen lääkekasvi, jota Marjatila Tyrnikka Pirkanmaalla viljelee. Tämä vitamiinipommi on suorastaan kyllästetty C-vitamiinilla (määrä vaihtelee lajikkeittain) ja se toimii niin mehuna, hillona, rouheena, hyytelönä kuin tuoreeltaankin suuhun napsittuna. Olemmekin jalostaneet tyrnistä useita tuotteita, joita voit ostaa Marjatila Tyrnikasta Sahalahdelta tai jälleenmyyjiltämme Tampereelta. Aloitimme tyrnin viljelyn vuonna 2001 ja tällä hetkellä viljelyalaa on 2 hehtaaria.

Käytämme vain laadukkaimpia lajikkeita. Viljelemme venäläisiä jalotyrnilajikkeita Botanitsheskaja ja Trofimovskaja ja kotimaisia Tytti-, Terhi- ja Tarmo-lajikkeita.

Tyrnimarjojen jatkojalostus

Jalostamme tyrnimarjat kylmäpuristamalla niistä tyrnitäysmehua. Kylmäpuristuksessa jää yli kuori- ja siemenainesta, josta kuivaamme tyrnirouhetta. Mehusta taas teemme tyrnihyytelöä. Tyrnimarjoja on pakasteena saavilla myös talvella - tyrnimarja säilyy kiinteänä eikä vetisty pakastettaessa.

Voit ostaa meiltä tai jälleenmyyjiltämme:  Tyrnimarjoja tuoreena tai pakasteena, tyrnitäysmehua, tyrnihyytelöä, tyrnirouhetta, tyrnijauhetta, tyrnisuklaata ja tyrnisaippuaa.

Tietoa tyrnistä

Hippophaë rhamnoides

Tyrni on piikkinen pensas tai puumainen pensas, joka tuottaa vitamiinipitoisia marjoja. Tyrnin pienet hede- ja emikukat kehittyvät eri yksilöihin ja aukeavat keväällä lehtien puhkeamisen aikoihin. Tyrnimarjat kypsyvät syksyllä ja marjatilaltamme voit ostaa tyrnimarjoja elokuun lopulta lokakuun alkuun ja ympäri vuoden pakasteina tai jalosteina. Tyrnimarja ovat happamia, väriltään keltaisia, oransseja tai punaruskeita palluroita. Usein leveyttään pitempiä.

  • Tyrnimarjat ovat yksisiemenisiä pähkylähedelmiä, joita ympäröi meheväksi paisunut kukkapohjus.
  • Marjat ovat kooltaan 6 - 10 mm ja painavat noin 1 gramman.
  • Marjat sijaitsevat toisen ja kolmannen vuoden versoissa, tiheinä terttuina versossa kiinni.
  • Tyrnipensas voi kasvaa ½ - 4 metriä korkeaksi.
  • Viljellyt lajikkeet ovat lähes piikittömiä.
  • Tuulipölytteinen ja kaksikotinen.
  • Lehdet voivat olla lähes 10 senttiä pitkiä.