Pensasmustikka on iso ja herkullinen, aromikas marja

Marjatila Tyrnikka Pirkanmaalla viljelee myös pensasmustikkaa. Voit ostaa pensasmustikkaa ja sen jalosteita suoraan marjatilaltamme Sahalahdesta.  Pensasmustikan maku on mieto, mutta hyvin aromikas ja pensasmustikka sopii erinomaisesti naposteltavaksi sellaisenaan tai pakastettavaksi. Marjojen malto on vaaleaa ja toisin kuin metsämustikka, se ei värjää. Marjat säilyvät hyvin tuoreena ja pakastettuna ja lisäksi ne tuoksuvat hyvältä. Pensasmustikan viljelyn aloitimme vuonna 2000 ja tällä hetkellä viljelyalaa on noin 2,5 hehtaaria.

Viljelemme kotimaisia lajikkeita Aino, Alvar ja Arto. Viljelemme myös pohjoisamerikkalaista North Blueta.

mustikkaiso.jpg

Tietoa pensasmustikasta

Pensasmustikat ovat kestäviä, terveitä ja runsassatoisia. Metsämustikkaan verrattuna pensasmustikat voivat olla jopa kolminkertaisia. Pensasmustikat kukkivat suurissa tertuissa, jolloin myös niiden poimiminen on helppoa ja nopeaa. Pensasmustikka soveltuu myös pihan piristykseksi, sillä syksyisin pensasmustikan lehdistö syttyy upeaan ruskaväritykseen. Suomalainen pensasmustikkalaji Vaccinium corymbosum on jalostettu pohjoisamerikkalaista lajikkeesta. Näin laji kestää hallan ja ankarat talvipakkaset. Viljelyalue matalilla ja puolikorkeilla pensasmustikoilla ylettyy Vaasan korkeudelle asti, mutta korkeat lajikkeet menestyvät vain Etelä-Suomessa.

  • Tuottaa marjoja 3-4 vuoden ikäisestä alkaen jopa 30 vuotta.
  • Istuta pensasmustikat vierekkäin: ristipölytys takaa parhaan mustikkasadon.
  • Korkeat lajikkeet menestyvät vain Etelä-Suomessa

Viljelyalue matalilla ja puolikorkeilla pensasmustikoilla ylettyy Vaasan korkeudelle asti, mutta korkeat lajikkeet menestyvät vain Etelä-Suomessa